Sıralı Sistem Araçlarda Tekleme Sebepleri

ileÇayırova Otogaz

Sıralı Sistem Araçlarda Tekleme Sebepleri

Sıralı Sistem Araçta Gazda Tekleme ve Gaz Yememe

Sıralı sistem araçlarda tekleme ve gaz yememe sorunu zaman içinde ortaya çıkarak her araçta yaşanan ateşleme ve LPG sistemi kaynaklı doğal sorunlardan biridir.

Konuya detaylıca başlamadan önce aracında tekleme sorunu olmayıp sadece gazda çekiş düşüklüğü yaşayan kişilerin sorunun LPG’nin ilk montaj edildiği günden berimi var yoksa sonradan yaşanan sıkıntımı kesinlikle bilmesi gerekir. Aksi halde gereksiz LPG ve motor parçaları değişimi yaptırarak luzumsuz para harcaması kaçınılmaz olacaktır. Şayet montaj yapıldığı günden beri LPG’de çekiş düşüklüğü yaşıyor ise iyi bir Otogaz servisine giderek regülatör ve enjektör hortum boylarınını kontrol ettirmesi gereklidir. 

Şimdi gelelim sıralı sistem araçta tekleme ve performas düşüklüğü LPG sisteminden kaynaklanan sebepleri öğrenmeye.

LPG Enjektör Kaynaklı Sebepler 

LPG enjektörleri zaman içinde bozularak değişim gerektiren parça olup enjektörlerden her hangi birinin arıza yapması durumunda sıralı sistem araçta gazda tekleme kaçınılmaz olur. LPG Enjektör arızası tespit edildiğinde duruma göre tek veya takım halinde değişmesi gerekir. 

Örneğin Atiker, Akl, Mimgas gibi valtek rail tip enjektörlerde bir tanesinin arızalanması durumunda takım olarak değişmesi gerekirken Brc, Landirenzo Prins gibi markalarda tek tek değişim yapılması sorunu giderecektir. LPG enjektör arıza tespiti videosu sayfanın alt kısmında paylaşılmıştır.

LPG Ayarının Performansa Etkisi

Sıralı sistemlerde gaz benzin enjeksiyon ms sürelerinin bir birine yakın olması aracın gazda sağlıklı çalışması için hayati önem taşır. 

Bu sürelerin orantılı olması genelde araçta kullanılan enjektör markası ve enjektörlerdeki nozul çaplarına bağlıdır. Örneğin bilgisayara bağlandığında benzin enjektör süreleri 2500 ms gazda ise 3500 ms ise araçta performas ve yakıt sorunu yaşanır aradaki fark maksimun %10 olmalıdır. Aracın motor hacmine göre uygun ölçülerde takılmayan LPG enjektör nozulları gazda kullanırken araçta çekiş düşmesi yaşatacağı gibi sabahları benzinden gaza geçerken tekleme sorunu yaşatabilir. 

LPG Regülatör Kaynaklı Performans Sorunu

Sıralı sistem LPG regülatörlerinde arıza meydana geliğinde veya LPG ayarı bozulduğunda doğal olarak regülatör basıncı değişir ve motora yeteri miktarın dışında yakıt göndererek gaz benzin enjektör sürelerinde sapma meydana getirir buda araçta performans ve rolanti sorununa yol açar. 

LPG regülatör basıncı rolanti ve gaz verme anında 95 mili barın altına düşmemesi gerekir. Regülatöre basınç ayarı yapımasına rağmen basınçta anormallik var ise regülatör veya diyafram takımı değişimi yapılmalıdır.LPG regülatör diyaframlarında 5-6 yıl içinde sertleşme meydana gelerek motor ısınana kadar gazda düzensiz çalışmasına yol açar. Özellikle kış aylarında antifiriz kaygan olduğu için regülatör dirseklerinden veya su hortumlarından antifiriz kaçağı meydana gelip motor suyunun kısa süreli hava yapmasına, beraberinde regülatörüde ani ısı değişimleri yaşanıp motora düzensiz miktarda yakıt göndererek sıralı sistem araçta tekleme ve gaz yememe sorununa sebep olur.

Sıralı Sistem Araçlarda Motor Soğukken LPG’de Tekleme

Sıralı sistem araçta motor soğukken gazda tekleme nedenleri aşağıda maddeler halinde sıralanmıştır.  

Genelikle soğuk iklimlerde ve kış aylarında sıkça yaşanan bu sorunun en büyük sebebi gaza geçiş ısısısının yaza göre ayarlanmasından kaynaklanır. Kış aylarında benzinden gaza geçiş ısısı en az 30 derece olması gerekir.

Araç ne kadar LPG’ye geç geçerse LPG enjektör ve regülatörün ömrü uzun olur ve sabahları benzinden gaza geçerken titreme sorunu yaşanmaz.

Sıralı Sistem Araçlarda Düşük Devirlerde Tekleme Sorunu

Araçta düşük devirlerde gazda tekleme sorunu kalkışlarda vites değişimlerinde ve gaza aniden basınca yaşanan ateşleme veya LPG enjektör kaynaklı sorundur.Belirtileri gazda kullanırken 1500 2000 devir arası tekleme ve silkeleme sorunu yaşatır. Eğer benzinde çalışırken en ufak sıkıntı yok ise LPG servisinde enjektörlerde arıza varmı kontrol edilmeli arıza enjektörde değil ise tamirciye giderek bobin, buji buji kabloları kontrol edilip arızalı olan parçanın değişmesi gerekir.

Yüksek Devirlerde Tekleme ve Gaz Yememe Sorunu

Benzinde kullanırken her hangi bir sorun yaşanmıyor ise, sıralı sistem LPG’li araç yüksek devirlerde gazda yığılma sirkeleme yapıyor ise bir çok sebepten kaynaklanabilir. Bu sorun çok nadir yaşandığı için İlk olarak regülatör su bağlantı hortumları kalalüfer hortumlarından T ile alınmışmı kontrol edilmelidir. Özellikle opel marka araçlarda işi bilmeyen ustalar işin kolayına giderek yedek su deposunun hortumlarından LPG regülatörne bağlantı yaptıklarından dolayı soğuk havalarda uzun yola gidildiğinde regülatör yeterince ısınmaz sıvı haldeki gazı buharlaştırmaz. Yapılan bu hatadan dolayı araç sahibi uzun yol gitmediği sürece yüksek devirde gazda silkeleme ve gaz yememe sorunu ile karşılaşmaz. 

LPG Montajından Kaynaklanan LPG’de Gaz Yememe Sorunu


Araca montajı yapılırken enjektör ve regülatör gaz hortum mesafeleri mümkün olduğunca kısa olması gerekir. İlk montajı yapan kişi özellikle enjektör hortumlarını 15 cm üzeri mesafeden uzun bağladı ise ani gaza yüklenmede ve sollama yaparken benzindeki performansı yakalayamaz. Bereberinde fakir karışımdan dolayı araçta arıza lambası yanabilir. Regülatör ve enjektör bağlantılarında uzun hortum kullanımı opel ford toyota marka sıralı sistem araçlarda sıkça rastlanan LPG’de gaz yememe sebeplerinden biridir. Montaj hatası sonrası teklemeye sebeplerinden biride elektirik kablo tesisatınım lehim ve makaron kullanmadan uyduruk şekilde izole bantla dizilen kabloların bantları zaman içinde açılıp kablolarda kısa devre oluşmasına neden olup LPG sisteminde tekleme gibi bir çok arıza meydana getirir.
LPG Ecu Kaynaklı Araçta Tekleme 


Yukarda belirtiğimiz gibi LPG kablo tesisatının özensiz dizilmesi yanı sıra LPG sisteminde oluşan kısa devreler, Akü takviyesi, Ecuya su kaçması benzer sorunlar ecuya zarar vererek arcın teklemesine yol açabilir. Sıralı sistem araçlarda akü takviyesi ve motor yıkatırken ecuye su kaçmaması için özen gösterilmelidir.

Yazar hakkında

Çayırova Otogaz administrator